Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte sağlıklı beslenmek, anne ve bebeğin ihtiyacı olan kalori ve besin miktarını sağlayan bir beslenme planıyla olur. Burada, hamilelikte annenin ne kadar kilo aldığı önemlidir. Sağlıklı kilo aralığında doğan bebeklerin doğum ve daha sonrasında belirli rahatsızlıklara yakalanma riski daha düşüktür. Sağlıklı beslenen anne adayları hamilelik sırasında çok fazla kilo almaz. Yoksa anne adayının sağlığını tehdit eden hastalıklara yakalanma riski artabilir.
Gebeliğin tüm evrelerinde annenin sürdüreceği beslenme alışkanlıkları, bebeğin hayat boyu sürdüreceği beslenme alışkanlıkları için de çok önemlidir.
Anne kendini daha iyi hissederek sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek ve bebeğin sağlıkla büyümesini sağlamak için ilk aylardan itibaren sağlıklı ve düzenli beslenmeyi öğrenmeli ve gebeliğini böyle sürdürmelidir.
İlk aylarda bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur. Anne adayının günde en az tek bir öğünde; kırmızı et, balık, kuru baklagil gibi bir protein kaynağını; günde 3 bardak süt veya yoğurdu; günde 5-6 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketimini tamamlaması gerekir.
Anne adayının aşırı kafein tüketimi, bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği için çok zararlı etkilere sahiptir. Annenin yüksek dozda kafein alması birçok mineralin emilimini engellemekte ve kansızlık riskini arttırmaktadır.
Kafein denildiğinde akıllara ilk kahve geliyor olsa da aslında kakao, çikolata, gazlı içecekler, siyah ve yeşil çayda da kafein bulunmaktadır. Bu yüzden günde maksimum 3-4 bardak açık ve limon ilaveli çay ile kafein alımınızı sınırlamalısınız.
Comments are closed