HPV

HPV

Cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil HPV virusü (Human papilloma virus) enfeksiyon sonucu oluşan  kadında ve erkekte genital bölgede  karna bahar görünümünde,  tek bir bölgede veya  bir kaç bölgede bazen toplu iğne başı kadar ufak 1-2 tane veya  bazen çok sayıda ağrısız, biraz sert kitlelerdir. HPV enfeksiyonu ülkemizdede  artan  sayıda  olmaktadır. Hem erkekte hemde kadında ciddi  sağlık sorunları oluşturur.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

Virüsün bulaşması kişinin enfekte bölgesinin örneğin penis veya kadın dış genital organı gibi  bireyin genital bölgelerine veye ağız makat gibi bölgelerine deri- mukoza teması ile bulaşır.HPV’ bin bulaşma yolu cinsel ilişkidir.

Temas ile yayıldığından tam bir ilişkinin olmasına gerek yoktur. Vajinal, anal ve oral seks ile yaygın olarak bulaşır. HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilir. Ortak kullanılan tuvaletlerden veya nesnelerden  bulaşması ise daha nadir bir durumdur. Fakat  bazı kuruluşlar HPV ile enfekte bireylerden kan bağışı kabul etmemektedir.

HPV enfeksiyonlarının bir diğer bulaşma yolu da cerrahi prosedürlerdir. Siğillere tedavi uygulayan sağlık çalışanları virüs partiküllerine maruz kalarak, gırtlakta ‘laringeal papillamatoz’ adı verilen siğil riski ile karşı karşıyadır.

Genital Siğillerin Tanı Yöntemleri

Genital siğillerin teşhisi  jinekoloji ve üroloji tarafından yapılan muayenelerle belirlenir.  Kadınlarda, özellikle yıllık rutin jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir.

Eğer genital siğilleriniz varsa, tedaviniz bitene kadar kesinlikle cinsel ilişkiye girmemelisiniz  ve partnerinizi de bilgilendirmelisiniz. Kadınlarda HPV, rahim ağzı kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle genital siğillerin yanı sıra diğer HPV tiplerinin varlığı için aşağıdaki testler yapılır:

Pap Smear Testi

Jinekolojik muayene sırasında vajinanın girişinden özel bir fırça veya spatul vasıtasıyla örnek alınır. Ağrısız bir işlemdir. Rahim ağzında hücresel değişiklik olup olmadığı belirlenir. Smear testi tek başına kanser tanısı koyulmasında yeterli değildir. Smear testinin pozitif çıkması bir problem olduğuna ve tanıya yönelik testler yapılması gerektiğini gösterir.

HPV DNA testi

Pap smear’in anormal çıkması durumunda, HPV’nin kansere neden olma olasılığı araştırılır.

Kolposkopi

Vulva, vajina ve serviksin ışıklı büyüteçle incelenmesidir.

Servikal Biyopsi

Rahim ağzından doku alınarak kansere sebep olabilecek hücre değişimleri araştırılır.

HPV Nasıl Tedavi Edilir?

Genelde anestezi altında yapılır ve cerrah tarafından siğiller tek tek ameliyatla temizlenir. Tedavideki temel hedef, siğillerin olduğu taban dokunun tamamen ortadan kaldırılmasıdır.

Tüm bu tedavi yöntemleriyle mevcut siğiller iyileşir. Ancak taşıyıcılık yıllarca devam edebilir. Bu yüzden kişinin immün sistemindeki değişikliklere bağlı olarak siğiller tekrar çıkabilir.