Endometriozis, rahim içini döşeyen endometrium tabakasının rahmin dışındaki başka bir bölgede büyümesiyle gelişen ve genelde ağrılı olan bir hastalıktır. Endometriozis en çok yumurtalıklar, fallop tüpleri ve pelvisi örten dokuda görülür. Dünya genelinde üreme çağındaki pek çok kadını etkileyen yaygın bir hastalık olmasına rağmen bilinme oranı çok düşüktür. Hastalık her yaş grubundaki kadında görülmesine rağmen en çok 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınlarda rastlanır.
Hastalarda en çok görülen belirti adetler esnasında aşırı ağrı olmasıdır. Bu ağrıların giderek artan bir düzeni vardır. Bu ağrının sebebi hastalıkta salgılanan prostaglandin denilen maddelerin yaptığı etkiyle rahimde kasılmaların çok olmasıdır. Fakat ortaya çıkan ağrının şiddeti hastalığın derecesine bağlı değildir. Oldukça hafif endometriozis kadında şiddetli ağrılara sebep olurken, ileri derecede olan endometriozis hafif bir ağrıya neden olabilir. Fakat ağrıların erken başlaması ve uzun sürmesi endometriozis hastalığının ileri evrede olduğuna işaret eder. Ağrının tipik göstergesi adet kanamasından birkaç gün önce başlaması ve adet kanaması süresince devam etmesidir.
Hastalığın kesin tanısı meydana gelen lezyonların gözlenmesi ve dokuların patolojik olarak incelenmesiyle belirlenir. Bu hastalığın kesin tanısında cerrahi uygulama olmazsa olmazdır. Hastada çikolata kistinden şüphe duyulursa, kısırlık sorunuda varsa tanısal laparoskopi uygulanmalıdır. Bununla beraber hastada tüm pelvis oluşumları izlenir, küçük lezyonlar araştırılır ve şiddetli bulgulardaki yapışıklıklar araştırılır.
Çikolata kistinde tanı için önemli tetkiklerin başında ultrasonografi vardır.Ama bu tetkik yumurtalıklardaki lezyonlarda etkili olurken, pelvik bölgesindeki lezyonlarda etkili değildir. Yapılan laparoskopide yumurtalıklarda derinlerde bulunan kistler gözden kaçabilir, bunlar özenli ultrason incelemesiyle belirlenebilir.
Prof. Dr. Serdar Oğuz kendi özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.
Copyright 2024 Magma Medya All Rights Reserved