Blogs

Gebelikte 4. Hafta

4. hafta gebelik sürecinde bu hafta embriyonik dönemin başlangıcını belirliyor.

Bugünden itibaren 10. haftanıza kadar, bebeğinizin tüm organları gelişmeye hatta bazıları çalışmaya başlayacak.

Embriyonuz bir haşhaş tohumu kadar ve gelişimini tehdit edebilecek şeylere karşı en hassas halinde. Embriyonik dönem başlar. Bugünden itibaren 10.haftaya kadar bebeğinizin tüm organları gelişmeye hatta bazıları çalışmaya başlar.

Gebelikte 9. Hafta

9. hafta gebelik sürecinde hamilelikte sizin beslenmeniz bebeğinizin beslenmesi demektir. Ona her şeyin en sağlıklısını vermeli ve zararlı olabilecek bazı gıdalardan kaçınmalısınız. Peki kaçınmanız gereken besinler hangileri? Bebeğinizin organları gelişirken elleri de şekillenmeye başlıyor.

Gebelikte 13. Hafta

13. hafta gebelik sürecinde bebeğinizin doğumuna aylar olsa da göğüsleriniz ve süt kanallarınız emzirmeye hazırlanıyor. Yakında “Kolostrum adı verilen sıvıyı üretmeye başlayacaklar. Bu sıvı besinlerle dolu ve bebeğinizi ilk besleyecek süt. Yüz özellikleri daha belirginleşmiştir. Alın bölgesi daha geniştir, kulaklar büyüdükçe normal şeklini almaya başlar. İç kulak ve orta kulak tamamen oluşmuştur. Gözler önceki haftalara nazaran yüzün ön kısmına daha da yaklaşmıştır.

Gebelikte 18.Hafta

18. hafta gebelik sürecinde şu sıralar vücudunuza daha özenle davranın; oturduğunuzda veya yattığınızda yavaşça kalkın. Gün içerisinde sıkça ve hafif yemekler tüketerek kan şekerinizi dengelemeye çalışın. Gün içinde bolca sıvı tüketin. 18.hafta gebeliğin ikinci trimesterına dahildir hamileliğin en zor ve riskli dönemleri geride kalır. Hamileler artık vücutlarındaki birçok değişime alışır Bebek hızlı bir şekilde büyürken anne hamilelik döneminin en eğlenceli dönemine geçer.

Gebelikte 22. Hafta

22. hafta gebelik sürecinde C Vitamini tüketimi hamilelik süresince önemini korur. Hücreleri güçlendirerek sağlıklı kalmalarını sağlar. Hem sindirim hem de bağışıklık sisteminin ideal çalışmasını sağlar. Henüz bebek hareketlerini hissedememiş anne adayları artık bebek hareketlerini dinleyebilirler. Bebek anne karnındaki varlığını hissetmeye başlamıştır ve bebekteki gelişmeler anneye de yansır.22 haftalık gebelikte anne gebeliğinin başından itibaren toplamda 5-6 kilo almalıdır.22 haftalık bebek ultrason görüntülerinde de uyurken veya hareket halinde görüntülenebilecektir. Bebeğin mimikleri yakalanabilir. Gülümserken veya bebeğin yüzünü asmışken görüntülerini yakalamak 22.haftada daha belirgindir.

Gebelikte 27.Hafta

27. hafta gebelik sürecinde günlük hayatınızda aktif olmanız, vücudunuzun geçirdiği değişim ile baş etmenizi sağlayabilir. Eğer uyku düzeniniz bozulduysa gün içerisinde daha sık uyku molaları verebilirsiniz. Rahminiz 27.haftanızda da büyümeye devam eder, göğüs kafesinize daha çok yaklaşır. Başınızın altına yastık koyarsanız nefes alıp vermeleri rahatlatırsınız. Yaklaşık olarak 9-14 kg alabilirsiniz. Bebek rahim göbek deliğinin yaklaşık olarak 7 cm yukarısındadır. Bebeğin sindirim sistemi, solunum sistemi ve beyni oluşmuştur ancak biraz daha gelişmelidir. Bebeğiniz artık daha fazla göz kırpar. Kirpikleri oluşmaya başlamıştır.

Gebelikte 31.Hafta

31. hafta gebelik sürecinde çoğu kadın hamileliğinin ikinci yarısında yaklaşık 30 saniye süren, düzensiz kasılmalar yaşar. Bu kasılmalara Braxton Hicks denir. Seyrek ve acısızlardır. Diğer yandan bu sık kasılmalar acısız olsa bile erken doğum belirtisi olabilir. 31.haftada bebeğin boyu yaklaşık 41-42 cmdir. Ağırlığı yaklaşık 1400 gramdır. Bebeğinizin organları ve vücut sistemleri neredeyse tamamen oluşmuştur. En büyük gelişmeler boy ve kilo artışında olur. Bebek artık göz kapaklarını daha iyi açıp kapatabilir. Gözler tam olarak görebilir, beyin ve sinir sistemi tamamen gelişir.lişmelidir. Bebeğiniz artık daha fazla göz kırpar. Kirpikleri oluşmaya başlamıştır.

Gebelikte 36.Hafta

36. hafta gebelik sürecinde insan vücudunun yaklaşık %’60’ı sudan oluşur ve vücut günde yaklaşık 2 litre su kaybeder. Sağlıklı kan dolaşımını sağlayabilmek ve atıklardan arınmak için bu kaybedilen sıvının tekrar yerine konması gerekir. Bunun yanı sıra, yeterli sıvı tüketmeniz idrar yollarınızın sağlıklı çalışması ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için önemlidir. Ortalama olarak 11-13 kg arasında alabilirsiniz.36.haftada vücut hormonlar aracılığıyla doğuma hazırlanır. Düz kaslardaki rahatlamalar sebebiyle idrar kaçırılabilir. Bu çok normal ve beklenen bir durumdur. Yüzde, ayaklarda ve ellerde biriken ödem yüzünden şişlikler olabilir. Bebeğiniz doğum için hazırlanıp doğum kanalına inmişse kasık bölgenizde basınç artar. Bebek uzunluğu ortalama 47-48 cm’dir. Ağırlığı ise 2600-2700 gr dır. Bu oranlar bebekten bebeğe değişir.

Gebelikte 40.Hafta

40. hafta gebelik sürecinde tek bir hücreden eşsiz ve çok büyük potansiyeli olan küçük bir insan yetişti. Bebeğiniz kafasından kalçasına 51 cm uzunluğunda ve ortalama 3,5 kg ağırlığındadır. Gebeliğin son haftasıdır. Artık anne doğuma hazırdır. Salgılanan hormonlar sebebiyle annede birçok değişiklik olur. Sıklaşan yalancı sancılar, hareket etmekte zorluk, sırt ve bel ağrıları, yorgunluk, uyku problemleri, rahim ağzında genişleme, pelvis bölgesinde baskı ve ağrı hissidir. Gebeliğin son haftalarında annenin kilo alma hızı çok yavaşlar, gebeliğin başından itibaren toplam 11-17 kg alınabilir. Bebek baş aşağı pozisyonunu korur. Bebeğin başı pelvis içindedir. Bebek hala doğum pozisyonu olan baş aşağı pozisyona gelmemiş olabilir. Endişelenecek bir durum yoktur.40 haftalık bebeğin boyu ortalama 51-52 santimdir. Kilosu ise ortalama 3500 gramdır.

Jinekolojik Kanserler

Bugün sizlere jinekolojik kanserler arasında ileri yaşlarda sıklıkla karşılaştığımız over kanserlerinden bahsetmek istiyorum. Over kanserleri daha çok menopoz sonrası 60-70 yaş grubunda sıklıkla karşılaştığımız bir kanser çeşididir. Bu kanser genellikle ileri aşamalarda tespit edildiği için maalesef hastanın hayatta kalma beklentileri oldukça düşük seviyelerde kalıyor.

Rahim Ağzı Kanserleri

Rahim ağzı kanserleri jinekolojik kanserler arasında tanısı erken konulabilen kanser çeşidine karşılık gelir. Çünkü ulaşılması kolay bir yerde olduğu için smear testi ile düzenli aralıklarla örnekler alıp patoloğa gönderdiğimiz de muayeneye düzenli gelinmesi halinde erken tanısı son derece kolay olan bir kanser çeşididir.

Laporoskopi

Endoskopik işlemler kadın doğumda sıklıkla kullandığımız bir gruba karşılık gelmekte ve çok çeşitli hastalıklarda bu yöntemi başarıyla kullanabilmekteyiz. Özellikle miyom ameliyatlarında, rahim alma operasyonlarında ve yumurtalıklarda oluşan çeşitli kistlerde çok başarılı şekilde uygulanmakta.

Hpv Aşısı

– Bu kanser aşı ile önlenebiliyor…
Prof. Dr. Serdar Oğuz:
– “Her 10 kadından 8’i HPV virüsü ile karşılaşma riski taşıyor”
– “Aşı ile önlenebilen HPV virüsü, rahim ağzı kanserine neden oluyor”
– “Taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür”