Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biridir.Rahim ağzı kanseri, ‘serviks’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkar. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebilirler.

Bu değişimden sorumlu olan temel etken, ‘HPV’ olarak bilinen virüstür. HPV genital siğillere neden olan  cinsel yolla bulaşan bir virüs olarak  bilinir.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Rahim ağzı kanseri belirtilerinde  en yaygın olarak görülen vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer çok görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir. Normal olmayan aşırı vajinal akıntı, adet döngüsünün anormal şekilde bozulması serviks kanserinin erken belirtilerdendir.

İleri evrede ise anormal vajinal kanama nedeniyle kansızlık gelişerek hastalık belirtilerine eklenebilir. Kitle sebebiyle idrar yollarında tıkanıklık ortaya çıkabilir ve idrar yaparken ağrı ya da sık idrara çıkma gibi sorunlara neden olabilir. Diğer kanserlerde olduğu gibi istemsiz kilo kaybı belirtiler arasındadır. Vajinaya oluşan yeni bağlantılar nedeniyle idrar ya da dışkı geçişi meydana gelebilir. Bu kaçak mesane ya da kalın bağırsaklarla vajina arasında oluşan bu bağlantılar fistül olarak bilinir.