Vulva Kanseri

Vulva Kanseri

Vulva Kanseri Nedir?

Kadınlarda görülen kanser türleri arasında yer alan vulva kanseri, diğer kanser türlerindeki gibi erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Kadın genital bölgesinin dış yüzeyine vulva denir. Vulva, klitoris de dahil olmak üzere üretra ve vajinanın dış bölümünü saran cilt tabakasıdır.

Vulva, yapısı itibariyle oldukça hassas bir bölgedir. Bu bölgede bazen nedensiz ağrılar oluşabilir hatta kanser vakaları görülebilir. Birçok kadın hayatlarının bir döneminde  vulva ağrısı ile karşılaşmıştır. Çoğu zaman adet dönemlerinde veya cinsel ilişki sırasında  ağrı görülebilmektedir. Vulva ağrıları herhangi bir sebep yokken de meydana gelebilir ve aylarca sürebilir.

Vulva vücudun diğer bölümlerine göre daha hassastır. Birçok kadının adet döneminde yaşadığı ağrılar normal görülürken, bu dönemler dışında da görülen sık ve şiddetli ağrılar için doktora gidilmesi gerekir.

Vulva Kanseri Belirtileri

Vulva kanserinin hastalarda oluşturduğu etkiler, hastalığın bulunduğu evre ve şiddeti ile doğru orantılıdır. Bu bakımdan hastalığın erken dönemlerinde hastalarda herhangi bir belirti görülmeyebilir. Bununla birlikte, hastalık ilerleme kaydettikçe bölgede gözle görülebilen tümör yapılarının gelişimi olabilir ve çeşitli  belirtiler meydana gelebilir.  Aşağıdaki belirtiler vulva kanserinin seyrinde oluşabilir:
 
· Vulva bölgesinde kaşıntı
· Vulva cildinde renk değişikliği veya kalınlaşma
· İdrar yaparken yanma hissi veya ağrı
· Vulva ağrısı veya hassasiyet
· Vulvada şişlik, vulva yağ bezesi veya siğil benzeri yapılar
· Anormal vajinal kanamalar
· Cilt veya vajina mukozasında görülebilen vulva yaraları

Vulva Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Vulva kanserinin doğru ve etkili olarak tedavi edilebilmesi için erken dönemde hastalığın doğru teşhisinin konulması ve analizinin yapılması gerekir. Uzman bir hekim tarafından yapılacak bir değerlendirme ile hastanın klinik semptom ve sonuçları, ayrıntılı  ve detaylı fiziki muayene sonucu belirlenir. Hekim gerekli  durumlarda  ek görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinden yararlanır.
 
Bu sebeple vulva kanserinin incelenmesinde bölgenin ultrasonografi ile incelenmesi yapılabilir; bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans (MR) görüntülemeleri ile kanserin yaygınlığı tespit edilebilir. Gerekli hallerde sistoskopi gibi özel görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Vulva kanserinin kesin tanısı tümör bölgesinden alınan biyopsi örneğinin histopatolojik incelemesi sonrası konur. Tanı ve görüntüleme yöntemleri ile birlikte hastalığın evrelemesi gerçekleştirilir. Evreleme hastalığın şiddetini ve uygulanacak tedavi yöntemini belirlemesi açısından çok önemlidir.