Kanserde Tarama Testi

KANSERDE TARAMA TESTİ

Kanserde Tarama Testi

Kanserin erken evrede teşhisi, kanser tedavisinin başarısını önemli ölçüde arttırır. Kanserin erken teşhisi için kişinin bir şikayeti olmasa dahi rahim ağzı, meme, kalın bağırsak ve prostat kanserleri için kanser tarama testleri yaptırması önemlidir.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde kadınların düzenli olarak Pap smear testi ya da ışıklı tarama testi yaptırması; meme kanserinin erken teşhisi için 40 yaş öncesi kendi kendine meme muayenesi ve klinik meme muayenesi ile 40 yaş sonrası mamografi; hem kadın hem erkekler için kalın bağırsak kanserinin erken tanısında dışkıda gizli kan testi, kan testleri, kolonoskopi ve kolon röntgeni; prostat kanserinin erken tanısı için erkeklerde PSA ve rektal muayene yaptırılması gereklidir.

Risk grubundaki kişiler için tiroid, deri, lenf bezleri, ağız içi ve akciğer bölgeleri için düzenli muayeneler olmazsa olmazdır. İdrar yolu, böbrek ve mesanede meydana gelebilecek kanser türlerinin tespiti için, doktorun istediği “idrar sitolojisi” ile idrar incelemesi yapılabilir.Doktorunuz kanserden şüpheleniyorsa kan testi isteyerek kan hücrelerinin sayıları ve büyüklüklerine bakabilir.

Prostat kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, karaciğer ve testis kanserinde kan testleri tanı yöntemidir. Ancak kan kanseri (lösemi) dışında hiçbir zaman kan testleri ile kanser tanısı konmaz,  diğer tanı yöntemlerine başvurulur.